rsz_new-22-main

Renovation Elegance: A Transformation to Remember with Ecubespace in Singapore

Renovation - modular wardrobeImproved manufacturing processes and materials have paved the way in achieving premium-quality results for modular interior fittings, the both indeed have come a long way, hand in hand with the evolution of technology and time.

Today, we are taking a look at an impressive boutique-inspired modular project completed recently, Ecubespace is a Singapore based company with over 25 years of experience in state-of-the-art carpentry technology and luxury building materials. ​​

The sleek and spacious walk-in closets in this residence is a brilliant showcase of modern luxury that offers essential functionalities for a family of five living harmoniously.

Individual demands are met through the use of flexible modular configuration which play a key role in doing so. From the couple’s island cabinet built for accessibility and organisation to the three children’s open shelf configuration, class, chique and space optimization is at the heart of this project.

For this project, tour client specifically wanted the upscale materials and build of European standard for themselves. The gorgeous look comes from the precisely cut door panels designed with tasteful golden stiles framing the extra-large format boards achieved this remarkably. With all credits to the flawless floor-to-ceiling panels, the ensemble gives the walk-in closet a sleek and clean look.​

Renovation - modular wardrobeAn earthy hue from our Perfectsense collection in a super matt texture adds instant sophistication to the space while creating a sense of calmness and elegance with the simple lines and yet efficient and neat configuration.

​In terms of space optimization and ergonomics, this wardrobe cabinetry has a 2-fold wardrobe door system to reduce the hassle of opening multiple wardrobe doors for access. ​One of the often-overlooked factors in carpentry and renovation environments is the VOCs contents of building materials, especially those placed indoors.

Besides the aesthetic and functional factors, the discerning client emphasised on using raw materials with low VOCs emission so it’s safe and healthy for the entire family, instead of regular wood-based materials which usually contains large amounts of formaldehyde (also known as the “invisible killer”), they chose to tackle the toxic gas issue from the root and diminish it from there instead of dealing with the repercussions.

EGGER - wood-based materialsTo fulfil this request, we proposed using our premium quality wood-based materials from EGGER which proven to be a perfect fit, as these wonderfully engineered materials are made from renewable, sustainable, and ultra-low formaldehyde emission resource wood, meaning that the level of fumes or off-gasses are kept at a low and safe range which will not cause any harm to the family’s health, they’re absolutely as low as it can get.

To achieve a streamlined look, all the panels are machine-made, resulting in a consistent and precise fitting. And unlike conventional carpentry works, most manufacturing processes are done in our production, so the only thing left to do at the site is to install, which is done right away at the residence without any mess.

The focal point of this fabulous walk-in closet is the island cabinet that gives balance to the space. Drawing your eye gaze to this centerpiece is a glass-enclosed display shelf backlit with a warm tangerine tinge to match the wooden texture of the compartments, showcasing the owner’s cherished bag collection against a gorgeous, illuminated backdrop.

Renovation - modular wardrobe islandThis accent lighting inside the cabinet also allows the owner to easily identify the content of each compartment even when the room lighting is dimmed or turned off as well as adding a highlight to the entire design.

Additionally, to complement the linear elements and bring the space together there are the classy jet-black handles. As the centerpiece of the walk-in closet, the island cabinet neatly displays the couple’s accessories for easy access.

​Extra tiers are provided for additional storage. The smooth-sliding display drawers are overlaid with a solid glass panel for easy viewing and protection of the contents.

Renovation - modular wardrobeIn each display case are compartments in velvet finish for the exquisite assortment. Differing from the couple’s walk-in closet, the children’s room uses open shelves for convenient access, which is built at an optimized height that the young children could easily reach and pick out their clothes for school or any other occasion.

​Higher shelves are provided to store rarely used items, such as extra blankets or towels.These sleek open shelves are designed to be handleless to prevent accidents of bumping into extruding hardware and causing accidents.

​For the kitchen, a brilliant interplay of horizontal and vertical elements signifies a direction and rhythm for the space. To accommodate the family’s regular get-togethers, a long spacious island is built at the heart of the kitchen, which is where most of the crowd migrates towards.

The prep space accommodates a good number of people considering the couple has three children. In addition, a built-in wine chiller is fitted for the couple to enjoy their weekly wine tasting sessions with their friends and colleagues.

Renovation - modular kitchenThe client opted for a more family-friendly handleless kitchen, also crafted with sustainable EGGER wood-based material in dark brown hues, keeping it earthy and humble. Similarly, handleless compartments are also used for the base cabinets for safe movements around the kitchen while keeping the look clean and minimalistic.

The lifestyle needs of the family of five is conveniently accommodated by the galley layout with its efficient ergonomic fit. Borrowing the finest innate characteristics from organic materials such as wood and natural stone, this design also sets an inviting and comfortable atmosphere while keeping the heart of the home modern, simple, and functional and warm.

To maximize space, a narrow sink is used instead of the wider standard sink, offering more space for prep work and for placing other kitchen appliances on the counter. Built-in appliances are tucked snugly in custom-made storage shelves to offer a decluttered look, while the brilliant meld of vertical wood graining and sumptuous marble veining evokes a modern contemporary vibe.

The recessed space below the counter allows the family to use the island as a comfortable dining table for breakfast, snacking, or food preparation. To maximize the vertical space and eliminate any hard-to-clean spots, the built-in cabinets are stretched all the way to the ceiling, which also allows natural light to fill the entire space uninterrupted.

Renovation - modular kitchenTo add a degree of dynamism to the space, natural stone tiles with rich textures are used for the kitchen flooring. The neutral tone perfectly complements the earthy tones of the EGGER wood reproduction decorative panels, anchoring the space without disrupting the serene ambience.

Keeping with the simplicity of the design, dead spaces are fully utilised, such as the nifty open shelf at the kitchen counter corner for storage, décor, or houseplants. A three-tiered open shelf is provided on the rear end of the kitchen island to conveniently place books, display pieces, souvenirs, snacks and other items.

Renovation - modular bathroom cabinetThe couple’s spacious ensuite full bath exudes a hotel-like feeling, thanks to the sleek configuration and premium finishes. A his and hers double basin is designed to allow the working professionals to prep for work together without clashing, the two sinks provide space and cleanliness like no other, avoiding them the frustrations of taking turns or seeing shaved beard hair all over the sink.

The long vanity also provides extra space on each end for placing bathroom essentials during preparation. Floating vanities are used to offer a clean and modern finish, not to mention easier cleaning underneath to prevent mildew formation, it’s never easy to clean that out and we understand. Maximizing the space, recessed shelves are provided on the back of the mirrors to provide easy access.

White light is strategically placed away from the mirror to prevent shadows during makeup, or precise work like tweezing or shaving and the optimized lighting coverage is just right to illuminate the entire space. ​A pendant light is added to brighten the intimate tub area while setting the mood just right for a relaxing evening. Just like the master bathroom, this common bath displays exquisite touches of natural stone with a striking speckled stone finish for the walls. ​A floating vanity with handleless drawers gives a clean and modern look to the cozy bathroom.

White light is strategically placed away from the mirror to prevent shadows during makeup, or precise work like tweezing or shaving and the optimized lighting coverage is just right to illuminate the entire space.

​A pendant light is added to brighten the intimate tub area while setting the mood just right for a relaxing evening. Just like the master bathroom, this common bath displays exquisite touches of natural stone with a striking speckled stone finish for the walls. ​A floating vanity with handleless drawers gives a clean and modern look to the cozy bathroom.

​All in all, this project is an excellent showcase of masterful space optimization and craftsmanship at the highest standards to create a classy, sophisticated, functional, and child-friendly home using sustainable and health-centric wood-based materials by EGGER, an ideal choice for families who value long-lasting aesthetics, functionality, and a wholesome living environment to craft their lives and relationships within.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *